En man i tiden

  • Kan du inte berätta om dina farbröder? Börja med farbror Salomon? 
 
Ja, du säger det? Jo, det kan jag göra. Varför vill du det? 
 
  • Jag tänker att det handlar om någon slags kulturhistoria som du bär på och kan dela med dig av. 
 
Det var en lite oväntad fråga. Jag får skaka om lite...
 
Jag träffade Salomon ofta när jag var barn. Vi bodde mamma och jag, bodde hos honom och hans fru och barn i Stockholm, när jag var liten. Jag vet inte varför men jag tror att det inte var så bra att bo hos min mormor som ju också var i Stockholm för hon hade så liten lägenhet. Farbror Salomon var ofta och hälsade på på gården i Småland när jag var boarn och ung. Han var väldigt gammal när han dog. Jag kan titta efter men jag tror det var på 50-talet. Jag har för mig att jag hade börjat i Lund - jag har ett minne av var jag var när jag fick veta att han gått bort, det var där jag bodde på Spolegatan. 
 
Han var lång, reslig, vacker. Han likande min far, dvs sin yngste bror, på sätt och vis och jag tror han liknade sin dotterson som vi har kontakt med. Han berättade mycket om gamla tider. Framför allt berättade han spökhistorier om gastar som for genom rymnde, ut genom skorstenar och tog folk. Han var med i en rörelse som hetter Broderskapsrörelsen. Han talade på Skansen i en kyrka som hette Seglora kyrkan. Han var levande och aktiv ända in i sina äldre dagar. De bodde på Styrmansgatan i Stockholm, länge. 
 
Farbror Salomon flyttade från gården till Stockholm mycket tidigt. Han blev grossist och importerade till exempel frukt. Han var vänlig och snäll. Men när jag inte ville sova hos dem när jag var liten och hälsade på dem i Stckholm så tog han in mig i ett rum och förmanade mig och hötte med fingret, och sa att jag måste sova för det var inte snällt mot min faster att jag inte sov. Nej, nu minns jag bättre. Det var det att jag inte satt på pottan som faster Lisa tyckte var fel. Då flyttade min mamma och jag till en annan farbror som bodde i Frösunda. När jag kom till Frösunda gjorde jag allt rätt och fick Frösunda-plättar. Från den dagen brukade vi kalla våra plättar Frösunda-plättar. 
 
Salomon var äldst av 7 överlevande syskon av vilka min far var yngtst. Tre syskon hade dött; två flickor i späda åldrar och en pojke på sju år dog. Jag har letat efter att finna deras gravar men jag gav upp så småningom. Det borde gå att ta reda på när och var de är begravda. 
 
Salomon var född 1868. 
 
  • Du blev trött nu. Vi kan väl fortsätta sen om du kommer på något mer. 
 
Du kan skriva att Fritjof fluga är hos mig idag. Nu kommer den tid när jag måst akta insekterna i mitt hem för hemtjänsten slår ihjäl dem annars. 
 
Idag har jag fått fyra böcker av Katarina Wennstam. De har jag köpt för att de handlar om Stockholm förr i tiden. Den ene heter "Döda kvinnor förlåter inte". Den handlar om 1896. Den andra heter "Död mans kvinna" och handlar om 1897. Nästa heter "Djävulens advokat och den sista "Dödsbädden". Så har jag ockås köpt Stevensons "Skattkammarön". Men det är en annan historia.